Twitter, Facebook ve YouTube’a erişim engelli

Cumhuriyet Savcısı Kiraz’ın rehin alınması görüntülerini kaldırmayan sosyal paylaşım sitesi Twitter, Facebook ve video paylaşım sitesi YouTube’a erişim engellendi.

Twitter, Facebook ve YouTube’a erişim engelli

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği 3 Nisan 2015 tarihinde, Çağlayan adliyesinde rehine alınan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a ilişkin soruşturmaya konu, görüntü, ses ve videoların yayınlandığı internet sitelerinde erişimin engellenmesine karar verdi.

TTNET hattında Youtube.com Service Unavailable hatası verirken Twitter sunucularından hiçbir tepki alınamıyor. Facebook’ta ise erişim kısmı olarak halen sürüyor.

Konu ile ilgili Hürriyet’e açıklama yapan Erişim Sağlayıcılar Birliği (ESB) Bülent Kent’in ise Hürriyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada kararın kendilerine geldiğini belirtti. Erişim Sağlayıcılar Birliği tarafından karar, TTNET, Turkcell, SuperOnline, Avea ve diğer internet erişim sağlayıcılarına iletilecek.

Kalın: İhtiyacın doğurduğu zaruret

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, şöyle konuştu:

“Savcılıktan gelen talepten yeni haberim oldu, henüz bir erişim engellemesi söz konusu değil. Şehit edilen savcının görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasıyla ilgili bir konudur. Birtakım medya gruplarının bu fotoğrafları adeta terör örgütünün propagandasını yapar gibi yayımlamış olması, itiraza rağmen devam etmesi kabul edilebilir değil.

“Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir özgürlük yok. Ortada bir defa adli, ikincisi insani bir durum var. O fotoğrafı paylaşınca elinize ne geçecekti? Cumhurbaşkanımız, başbakanımız gerekli uyarıları yapmıştır. Bunun takibi de yapılacaktır.

“Anladığım kadar, savcılıktan gelen talep, bu görüntünün hiçbir mecrada ana akım veya sosyal medyada kullanılmamasıyla ilgili bir taleptir. Bu bir ihtiyacın doğurduğu bir zarurettir.

“Basın kuruluşları üzerine düşen sorumluluğu yerine getirse, o fotoğraf karesi defalarca paylaşmasaydı bu konuyu şu anda bizim gündemimizde olmayacaktı. Bunlar hiç yaşanmamış gibi bu tür talepleri özgürlükler mi kısıtlanıyor vs bağlamında ele alma gayreti görülüyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil.”

Twitter 21 Mart 2014’te de sansürlenmiş, Anayasa Mahkemesi bir ay sonra verdiği kararda, Twitter’ın engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda, başvurucuların haklarının ihlal edildiğine karar vermişti. YouTube da defalarca kez sansürlenmiş, Anayasa Mahkemesi yasağın hak ihali olduğuna hükmetmişti.

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2015, 16:23

Eren Aslan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER