Doğanşehir’de Elma Entegre Mücadelesi Başladı.

Doğanşehir’de Elma Entegre Mücadelesi Başladı.

Doğanşehir’de Elma Entegre Mücadelesi Başladı.
 Doğanşehir ilçesinde, Elma Entegre Mücadele Projesi Eğitim Toplantısı düzenlendi.Eğitim toplantısına, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin GÜNCİ, Doğanşehir Elma Üreticileri Birliği Başkanı İmam TUNCER,Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü teknik elamanları İlçe Müdürlüğü teknik elamanları ile üreticiler katıldı.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sayın Selahattin GÜNCİ Entegre mücadele konusunda genel bilgiler vererek,“Entegre Mücadelede,  biyoteknik yöntemler,  dayanıklı çeşitler, mekanik ve fiziksel mücadele ile kültürel tedbirler gibi alternatif mücadele metotlarına öncelik verilmelidir. Ekonomik zarar eşiğinde kimyasal mücadele yapılması zorunlu ise doğal düşmanlara insanlara ve çevreye yan etkisi düşük olan, çevre dostu spesifikpestisitler kullanılmalıdır. Ayrıcailaçların etkili en düşük dozda ve doğal düşmanların enaz zarar göreceği zamanlarda kullanılması, ilaçlamaların uygun alet ve uygulamatekniği kullanılarak yapılması öncelikli hedefiniz olmalıdır.  Son yıllarda gıda güvenliği ve bitki sağlığı konularındaki bilgi birikiminin artması, insanları sağlıklı ürünler tüketmeye yöneltmiştir. Bu durumda tüketici talepleri dikkate alınarak pazarın istediği ürünlerin piyasaya sunulmasızorunluluğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca kimyasal ilaçların pahalı olması ve büyük oranda ithalata bağlantılı olması, kalıntı problemleri gibi sorunların yanında çevre bilinci oluşması, doğal dengenin korunması gibi faktörler dikkate alındığında,entegre mücadeleler vazgeçilmez hale gelmiştir. Müdürlüğümüz Doğanşehir ilçesinde 3 adet tahmin ve erken uyarı sistemi kurmuştur. Bu sistemde alınan veriler ışığında üreticilerimiz anonslarla uyarılarak elmanın mücadele zamanları konusunda uyarılmaktadır. Üreticilerimizle mücadele sezonu boyunca birlikte olacağız,elma hastalık ve zararlılarını bir bütün olarak birlikte ele alacağız mücadele zamanlarına birlikte karar vereceğiz. 2015 Yılında Doğanşehir İlçemizde 17 üreticimize ait 1000 dekar alanda Elma Entegre Mücadele Projesi uygulanacaktır” dedi.

 

Şube Müdürümüzün konuşmalarının ardından Ziraat Mühendisi Badin KILIÇ, güvenilir gıda ve güvenilir gıdanın nasıl üretileceği konusunda bilgiler vererek, Elma Entegre Mücadelesinedir, nasıl uygulanır üreticilerimizden beklenenler nelerdir, Elma hastalık ve zararlıları mücadelesikonularını görsel sunu eşliğinde anlattıktan sonra, “Entegre Mücadele uygularken tüm biyolojik yöntemleri ve kültürel tedbirleri uygulayacağız. Kimyasal mücadeleyi ise en son çare olarak düşüneceğiz. Üreticilerimizin yapmış oldukları uygulamaları kayıt altına alacağız. Bir ürünün izlenebilir olması, halkın ve tüketicinin hiç şüphelenmeden gıdayı yiyebilmesi çok önemli. Tarladan sofraya kadar üretimin her aşamasında izlenebilirliği üretici kayıt defteri reçete sistemi ve Entegre Mücadele sistemleri ile mevzuatlar açısından da sağlamaya çalışacağız” dedi.

Projenin Amacı Nedir?

Bu Projenin amacı, sürdürülebilir üretimi, dış ticarette istikrarı ve üreticilerin olası gelir kaybını önlemektir.  Kaliteli ve ilaç kalıntı riski az olan ürün elde etmek,  insan sağlığı ve çevrenin korunmasını sağlamaktadır. Mücadele maliyetlerini azaltır, Zehirlenme riskini düşürür, teknik elamanların nezaretinde kendi bağının, bahçesinin uzmanı haline gelerek doğru zamanda, doğru ilacı uygun dozda kullanma bilincine ulaştırır.


Daha sonra Ziraat Mühendisi Şevket FİDAN tarafından, Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması konusunda katılımcılara eğitim verildi. Eğitime katılan üreticilereDoğanşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Bitki Koruma Ürünleri Uygulayıcı belgesi verilecektir.

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2015, 09:34

Eren Aslan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER