Sürgü barajı % 100 dolu

Malatya, Doğanşehir ve Akçadağ ovalarının büyük bir bölümünü sulayan Sürgü barajı yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Doğanşehir Kaymakamı Murat Irgatoğlu, buna rağmen çiftçilerin suyu ihtiyaçları ölçüsünde kullanmalarını tavsiye ederek, bu yıl sulama sıkın

Sürgü barajı % 100 dolu

Geçtiğimiz yıl ilimiz genelinde yaşanan su sıkıntısından sonra üreticilerimizi gözü bu yıl barajlara çevrilmişti. Yıl boyu devam eden yağışlar sonrasında Sürgü Barajında da su seviyesi tam doluluk oranına kavuşarak, 70 milyon metreküp sulama suyu barajda mevcut olduğu açıklandı. Doğanşehir Kaymakamı Murat Irgatoğlu, buna rağmen çiftçilerin suyu ihtiyaçları ölçüsünde kullanmalarını tavsiye ederek, bu yıl sulama sıkıntısı olmayacağını açıkladı.

Suyu kullanırken israftan kaçının

Doğanşehir Kaymakamı Murat Irgatoğlu, yaptığı açıklamada “Şu anda sürgü Barajı tam kapasite ile dolmuş turumdadır. Sürgü barajındaki dolu savak üzerinden barajımıza akan sular tahliye ediliyor. Bu da Barajımızın tamamen dolu olduğuna işaret ediyor. Doluluk anlamında barajımızda bir sorun görünmüyor. Bu yıl Kar ve yağmur yağışıyla birlikte, barajımızı besleyen akarsularla birlikte sulama sezonu öncesinde barajımız tamamen doldu.  Bu yıl Barajımıza bağlı sulama havzasında herhangi bir sıkıntı olmasını beklemiyoruz. Barajımızın durumu bize bunu gösteriyor. Geçen yıl meydana gelen kuraklığın da etkiyle barajımız tam kapasite ile dolmamıştı. Buna rağmen önemli bir sıkıntı yaşanmadı. Bu yıl da bir sıkıntı beklemiyoruz” diye konuştu.

Baraj, 10 bin dekar alanı suluyor

Barajın yapım şekli ve sulama alanıyla da ilgili bilgi veren Kaymakam Irgatoğlu, “Baraj 1965-69 yılları arasında sulama amaçlı yapılmış, Sürgü çayı ve onu besleyen dere suları ile beslenen bir barajdır. 70 Milyon metreküp su toplama kapasitesine sahip bir barajdır. Yani şu anda 70 milyon metreküp suyumuz mevcut. 10 bin hektar sulama alanına sahip barajımız, Doğanşehir ilçesindeki tarım arazilerinin bir bölümünü sularken, Akçadağ ilçesi arazilerinin de çok büyük bir bölümünü sulamaktadır. Geniş bir sulama alanına sahiptir. Bizim söylemek istediğimiz, Çiftçilerimizin suyu yine de israf ederek kullanmamalarıdır. Çünkü fazla sulamanın toprak yapısını da bozarak çoraklaşmaya neden olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle Çiftçilerimizin ihtiyaçları ölçüsünde sulama yapmalarını tavsiye ediyoruz. Kimsenin su sıkıntısını çekmeyi düşünmüyoruz. Bu nedenle de ihtiyaç kadar kullanmak en mantıklısıdır. İnşallah bu yıl sıkıntı beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yetkililer özellik baraj havzasında ve suluma kanalarında suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğunu belirti.Kendi can güvenlikleri açıksında önem  göstermenleri ve suya girmeye çalışanları uyarmaları istendi.

Haber-Foto: A. Vahap Kaygusuz

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2015, 08:56

Eren Aslan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER