Malatya’da mahalle statüsü kazanıp Yeşilyurt belediyesine bağlanan Cumhuriyet Örnek Köy’ün ortak kullanım alanlarını, belediye satışa çıkardı.
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi belediyesi Cumhuriyet Örnek mahallesindeki ortak kullanım alanlarını satışa çıkardı.
Köy tüzel kişiliğine ait olan, Malatya’nın büyükşehir statüsü kazanması ile Yeşilyurt Belediyesi’ne geçen 21 dönümlük 8 arsanın satışa çıkarılmasına, mahalleli mahalle girişine astığı “Yeşilyurt Belediyesi tarafından ihale ile satılık köy” yazılı pankartla tepki gösterdi. Mahalleliler, mahkemeye gideceklerini kaydetti.
Mahalle muhtarı Gafar Karakavak,
1970’li yıllarda Köy-kent projesi kapsamında 5 köyün birleştirilmesi ile oluşturulan Cumhuriyet Örnek köyünde yurttaşlara Ziraat Bankasına yatırdıkları 500’er lira istimlak karşılığı ile arazi verildini söyledi. Yaklaşık 700 civarında köylünün istimlak paralarını yatırarak köyden arazi aldığını belirten Karakavak, alınan arazilerde yaklaşık 21 dönümlük 8 parselin köylünün ortak kullanım alanları (park, çarşı, stat, sağlık evi gibi) olarak ayrıldını kaydetti. Ortak kullanım alanları olarak ayrılan 8 parselin Köy Tüzel Kişiliğine de devrolunduğunu söyleyen Karakavak, Malatya’nın Büyükşehir statüsü kazanmasıyla köy tüzel kişiliğine ait olan 8 parselin Yeşilyurt Belediyesi Mülkiyetine geçtiğini, belediyeninde mülkiyetinde olan bu arsaları satışa çıkardığını ifade etti.
Satış işleminin durdurulması için, konuyu Yeşilyurt Belediyesi başta olmak üzere, Vali Ali Kaban ve siyasilere taşıdıklarını, ancak sonuç alamadıklarını dile getiren Muhtar Karakavak, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını kaydetti.
Konu ile görüşlerini aldığmız mahalleli Medet Kılıç, “Kimin malını kime satıyorlar” diye tepki gösterdi. Paraları ile aldıkları arsalardan ortak kullanım alanları için 8 parseli köy tüzel kişiliğine bağışladıklarını söyleyen Kılıç, “Bu parseller sahipsiz değil ki, belediyeye veya başka bir kuruma nasıl devrederler. Arsalarımızı satacak olan Yeşilyurt Belediyesi yarında köyümüzde imar uygulaması yapacak ve arsalarımızdan KOP (Kamu ortaklık Payı) – DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) adı altında yüzde 40-45 yine kesinti yapacak. Köylüye yazık değil mi? İmar uygulamasını şimdi yapsın. Bu parselleride KOP-DOP olarak düzenlesin” dedi.
Kaynak:malatyahabersaati.com