Kayısıyı don vurdu stokçuya gün doğdu

Don olayı nedeniyle kayısı rekoltesi yüzde 55 düşünce fırsatçılara gün doğdu. Geçen yıl markette 1-2 lira olan yaş kayısının fiyatı 4-5 liraya çıktı, kuru kayısı fiyatı ise 25-30 liraya kadar yükseldi.

Kayısıyı don vurdu stokçuya gün doğdu

Mart ayının son günlerinde meydana gelen don olayı kayısı üreticisine büyük darbe vururken fırsatçılara da gün doğdu. Milliyet’in haberine göre, geçen yıl markette 1-2 lira olan yaş kayısının fiyatı 4-5 liraya, 1 lira olan pazar fiyatı ise 3 liraya yükseldi. Elinde kuru kayısı olan stokçular ise don olayından sonra fiyatları 25-30 liraya yükseltti.

Yaş kayısıdaki fiyat artışı rekolte kaybına bağlı olarak normal karşılanırken, geçen yıl borsada 5 liraya satılan normal kalitedeki kuru kayısının kilosu don haberlerinden sonra 15-20 liraya ulaştı. Gün kurusu adlandırılan ve doğal yöntemlerle kurutulan kuru kayısıda ise fiyat 25-30 liraya çıktı.

‘VURGUNCU KOL GEZİYOR’

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, don olayına bağlı olarak rekoltenin düşeceği haberlerinin yayılması üzerine bazı kişilerin ortaya çıkarak üreticinin elindeki ürünü topladığını ve fiyatlar yükseldiği zaman da piyasaya sürdüğünü söyledi. Yetkin, “Bu dönem, aracının, tefecinin, vurguncunun kol gezdiği bir dönem. Bu tür kişiler için tam bir fırsat zamanı” dedi.

Rekolte yüzde 55 düştü

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) 19 bin fındık ve 11 bin kayısı bahçesinde zarar tespit etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kayısıdaki rekolte kaybının yüzde 55 olduğunu açıkladı. Hükümet, üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan kredi borçlarını erteledi

REKOLTE 350 BİN TONA DÜŞECEK

2013 yılında 780 bin ton kayısı üretildiğini açıklayan TÜİK, don olayından sonra rekoltenin 350 bin tona düşeceğini açıkladı. 2014 yılında 17 bin 975 kayısı bahçesi için tarım sigortası yaptırıldı. Bu bahçelerden 11 bin 340 adedi don teminatı aldı. Mart sonundaki don olayında 10 bin 941 bahçe için hasar ihbarı yapıldı.

KESİN ZARAR HASATTA

Kayısı ürünü için, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü açıklayan TARSİM yetkilileri, “Hasar tespiti her parsel ve bahçede fiilen inceleme yapılmak suretiyle geçici olarak yapılmaktadır. Gerçekleşen hasarın oranı ve miktarı, bilahare hasat zamanında yapılacak kesin tespitler sonrasında belirlenecek” dedi.

Son Dakika Doğanşehir

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2014, 16:37

Eren Aslan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER