İŞARET DİLİ BAYRAMI



Engel yok projesinden önce gençlik alanında katılımcı, kolaylaştırıcı,eğitmen veya koordinatör olarak yer almış gençlik çalışanlarının Türk İşaret Dili (TİD) ve işitme engelli kültürü ile tanışmasını sağlıyan bu program Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu veTürkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu’nun iletişimi ve işbirliği sayesinde hazırlanmıştır.

Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu ilk kez 7 Haziran 2013 Tarihinde Denizli’de , çeşitli aktiviteler eşliğinde coşkulu şekilde kutlanmıştır.

İşaret dili engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dildir.Yaşamımızın her alanında ‘’ana dili’’ile yaşama hizmet alma , hizmet verme hakkı olmalıdır.İşitme engelli bireylerin dili’’ işaret dilidir.’’

İnsanları diğer canlıdan ayıran en önemli özellikler kültür’dür.İnsanlar kültürünü sözlü , yazılı ve görsel olarak ifade edebilir.İletişim haktır.Engelli ,insanlar karşısına engelsiz bireyler anlayışı koymak yerine engelli ve engelsiz bireylerin birlikte özgürce olabildikleri gibi eşit bir yaşam sağlamalıyız.

İşitme engelliler sosyal hayatta zorluklarla karşı karşıya kaldığı için hastanede, alışverişte, isteklerini anlatamadıkları için işaret dilinin yaygınlaştırmalıyız. Engellilerin önündeki engelin kaldırılması için tüm bireylerin bu zorluğu ve sorunu yüreğinde hissederek yardımcı olmalıyız aksi taktirde çağdaş bir toplum olamayız.

Engellerin kaldırılması ve toplum içinde bulunan eşitsizliğe karşı daha eşit bir yaşam sağlanması adına hep birlikte çalışmalar yapmalıyız. İşaret dili bilmeyen çocuk okul çağına geldiğinde duyan çocuklarla karşılaştığında hafıza kaybı yaşayabilir.Sosyal ve duygusal gelişimlerinde sorunlar yaşıyabilir.

İşaret dili bilen çocuk zekası, düşüncesi,sosyal ve duygusal gelişimi yüksek ve herkesle iyi diyologlar içinde olup kendini topluma kabul ettirmiş olur.Bu nedenle işaret dilini her birey bilmek zorundadır.Anne ve baba duyuyorsa çocuğu için işaret dilini mutlaka öğrenmeli ki çocuğuna hem işaret dilini , hem de sözel dili öğretebilsin. En erken 4 -5 yaşlarında işaret dili eğitimi aldırmalıyız .Ne kadar erken başlarsa o kadar çabuk öğrenir ve düşünce yapıları da değişir.

Türk toplumu olarak yardımsever, fedakar ,koruyucu özelliğe sahibiz acımak yerine bu durumda olan bireylere yardımcı olmalıyız sohbet ederken kişi ile göz teması, dokunarak iletişimi kurmalıyız.

Engelliler toplumun aynasıdır.Engelli insana saygı ,insanlığa verilen saygıdır.Engelli olmak hiç bir şey yapmamak değildir.Bizi yapamadıklarımızla değil.Yapabildiklerimiz ve size benzeyen yanlarımızı görün.

Ne oldum değil, ne olacağım demeli.

DÜNYADAKİ TÜM İNSANLARIN İŞARET DİLİ BAYRAMI KUTLU OLSUN.


YORUM EKLE