Bir Gün İğrenç Bir Haber ile Uyandık Doğanşehir

Bir Gün İğrenç Bir Haber ile Uyandık Doğanşehir

Bir Gün  İğrenç Bir Haber ile Uyandık Doğanşehir

Bugün iğrenç bir haber ile uyandık.
Bir kız çocuğunun akrabası ve komşuları tarafından aylar süren istismarı yazıyordu.

Konu ile ilgili yapılan yorumların hepsini dikkatle okudum. Kimi idam cezası isteyip lanetler okurken kimi ise geçmişte suç oranının çok az olduğu Doğanşehir’in aldığı göçler sonrası değiştiğini belirterek sürgün istiyordu. (Haklılar)

Ben ise konu ile ilgili olarak farklı noktalara değinmek istiyorum.

Çocuğun taciz ile başlayan ve bazı kaynaklarda 3 bazılarında ise 5 kişi tarafından tecavüze uğradığı istismar süresi 6 ay, çocuğun bozulan psikolojisi sebebi ile öğretmenleri fark edip işlem başlatıyorlar. Bu süreçte aile bu durumun farkında mı ? Daha ilk günlerden fark edilseydi bu iğrençlik yaşanmadan önüne geçilemez miydi?

# sizler için konuyla ilgili küçük notlar düşmek istiyorum.
* Kesinlikle o komşumuz, o akrabamız yahut o iyi insan yapmaz demeyin. Bu vakada bahsi geçen mahluk imam hatip mezunu, facebook profili dini paylaşımlarla dolu ve küçük kızın yakın akrabası.

* Ne kadar yakın olursanız olun çocuğunuzun sizin gözetiminiz dışında ev ya da tenha yerlerde yalnız kalmasına izin vermeyin.

*Çocuğunuza iyi dokunuş ve kötü dokunuş arasındaki farkları anlatın. Mahrem bölgelerini tanımasını sağlayın.

* Çocuğunuzun hayal gücü geniş bir yalancı olduğunu düşünmeyin. Bir çocuk böyle bir konu ile ilgili olarak yalan söylemez, eğer yalan söylemişse dahi yine bunun altında yatan sebepler vardır. Örneğin fiziksel istimara ugradığını beyan eden bir çocuk sözel istismara uğruyor, ya da cinsel içeriklere maruz bırakılıyor olabilir.

*Çocuğunuzu yaşadığı her türlü istismar durumunu sizinle paylaşmaya cesaretli yetiştirin. Onun için bir korku unsuru olmayın.

*Çocuğunuz cinsel içeriklere daha ilgili olmaya başladıysa (erinlik öncesi), yaşı küçük olmasına rağmen sık sık bu konuda sorular soruyorsa(bebekler nasıl olur tarzı masum sorular değil) bedenine dönük aşırı ilgilenme ya da nefret etme tarzında farklı tutumlar geliştirdiyse, eskiye nazaran daha durgun, üzgün görünüyorsa kesinlikle konu ile ilgili okul psikolojik danışmanına başvurun ve iş birliği içerisinde konunun üzerine gidin.

*Çocuk bu durumu sizinle paylaştığında kesinlikle onu yaşadığı o travmatik ana götürecek detayda sorular sormayın.

*Konuşma esnasındaki yasak cümleler ise ‘sen ne yaptın’ , ‘neden’ , ‘niye gittin oraya’ tarzında çocuğun kendini suçlu hissetmesine neden olacak sorulardır. Çocuk başına gelenlerin sorumlusu bedenini, hal ve hareketlerini görmemeli.

* Çocuğun beyanında istismara uğradığını anladığınızda ‘adı çıkar’, ‘rezil oluruz, insan içine çıkamayız’ tarzı bir mantıkla konuyu kapatmaya çalışmayın. Bugün çocuğunuzu taciz eden kişiyi şikayet etmemeniz yarının tecavüzlerine, cinayetlerine yardım etmeniz demektir. Hiç vakit kaybetmeden emniyete gidin ve devam eden süreçte çocuğunuza destek olun.

Psikolojik Danışman
Tuba Nur Dündar

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2019, 20:19

Eren Aslan

YORUM EKLE
YORUMLAR
Misafir
Misafir - 5 yıl Önce

dışardan göçle gelenler değil kendi akrabalarının yaptığı iddia ediliyor. bu tarz bi çıkarım alakasız insanları zan altında bırakır. bu tarz konularda daha dikkatli olunması gerekir!!!

Misafir
Misafir - 5 yıl Önce

dışardan göçle gelenler değil kendi akrabalarının yaptığı iddia ediliyor. bu tarz bi çıkarım alakasız insanları zan altında bırakır. bu tarz konularda daha dikkatli olmak gerekir

SIRADAKİ HABER