ÇAĞIMIZIN EN ACIMASIZ HASTALIĞI AİDS

1 Aralık Dünya Aids , günü çağımızın en amansız ve bulaşıcı hastalıktır.Aids/Hiv virüsü hakkında bilgilendirmek , aydınlatmak ve bu hastalığa karşı korunmak için çeşitli önlemler anlatılmaktadır.Yüzyıllardan beri çeşitli bulaşıcı hastalıklar ortaya çıkmıştır .Yirminci yüzyılın en amansız hastalığı olan Aids 1980 yılından itibaren Avrupa’da görülen bu hastalığın asıl çıkış yeri Afrika ‘da ,olan homoseksüel hastalığı olarak bilinmektedir.

Aids hastalığı Avrupa ve Amerika’da , artışı ile Dünya Sağlık Örgütü harekete geçerek1999 yılında ‘’ hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun sınır dışı edilemez’’ diye bildiri yayınlamıştır.Aids virüsü insan vücudunun bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan hastalıktır.Aids sonradan kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromu da denilebilir.İnsan vücudunu etkileyen Hiv virüsü bağışıklık sistemine yavaş yavaş yayılarak çökertip en ufacık enfeksiyona karşı direncini yok eder ve rahatsızlığa karşı koyamadığı için ölümlere neden olabiliyor.

Erken teşhis zor olduğu için başkalarına bulaştırma riski çok yüksektir.Aids en son aşamasında kanser ve enfeksiyon olayları patlak verir.Hiv virüsü bulaştığı zaman uzun yıllar sonrada ortaya çıkabilir ve bu süreç içinde kişi kendini rahatsız hissetmez.Aids ancak Eliza , testi ile ortaya çıkar.Aidse yakalanan kişinin yaşama şansı azdır , kesin tedavi yoktur ve tedavisi çok pahalı hastalıktır.

Kişileri korumak adına Aids tedavileri gizli yapılmaktadır.Bu hastalığa sahip kişiler hastalığının alanında uzman olmuş doktorlarda tedavilerini sürdürürler.Her ne kadar önlem alınsa da Dünyada ve yurdumuzda sorun olarak gözlenmektedir.

Aids hastaları toplum içinde dışlanma korkusu, işine son verilme korkusu, eğitimlerini tamamlayama korkusu tedavilerini geciktirmekteler. Halbuki bizler bu hastalığa yakalamış kişilere ne kadar sahip çıkmalı , yardımcı olmalı ve amansız hastalıkla mücadele etmeliyiz.

Aids haftasının amacı; insanların Aids hastalığına karşı duyarlı olması, korunma yolları ve nasıl mücadele verebileceğini, bu amaçla çalışmalar yapmalıyız.1 Aralık Aids in nasıl bir , hastalık olduğunu ve Hiv virüs hakkında bilgilendirmek adına ailelere çok işi düşmektedir.Çocuklarımıza bu hastalığın insanlara nasıl bulaştığını ve korunmak için neler yapalabiceğini ve öğrenmesini sağlamalıyız.

Aids hastalığına karşı alınabilecek tedbirlerle önlemler alınabilir.Korunmayı öğrenmek ve uygulamak tedavisi pahalı hastalıktır.İnsanlarımız Aids hastalığına karşı duyarlı olmalılar. Korunma yollarını ve mücadeleyi iyi bilmeliler.Aids bizi yakalamadan biz onu durdurmalıyız.


YORUM EKLE